illaluktande flytningar

Hur luktar ett friskt underliv?

Ett friskt underliv luktar. I strävan efter att maskera all doft med parfymerade tvålar, deodoranter och trosskydd är det lätt att glömma bort att det är helt naturligt att underlivet har en alldeles egen doft. Underliv ska lukta underliv. Men underliv ska inte lukta illa.

STÄRKER

OPARFYMERAD

BEHANDLAR
FÖREBYGGER
SNABB EFFEKT

ÅTERSTÄLLER

Underliv luktar

Friska flytningar har en lätt syrlig doft som kan påminna om filmjölk. Ett surt (lågt) pH är ett tecken på att laktobacillerna i slidan producerar gott om mjölksyra och väteperoxid som utgör en viktig del av slidans naturliga försvar. Dessa skyddande goda bakterier gör att slidan oftast själv klarar av att städa undan skadliga bakterier och återställa balansen.

Det händer att flytningarna är av riktigt sur karaktär. Det kan då uppstå en reaktion som kan orsaka missfärgning (blekning) av tyget i trosan. Nästa gång det händer, se det som ett tecken på god vaginal hälsa!

Hormoner påverkar

Hormonförändringar kan göra att lukten förändras. Det är därför vanligt att doften ändras över menscykeln men också genom livet. Runtomkring mens kan det ibland uppstå en lätt metallisk doft eftersom blod innehåller järn. En frisk vagina luktar lite lätt surt, ungefär som filmjölk. Hormonförändringar, såsom vid graviditet eller i samband med klimakteriet, gör också att doften förändras. Viktigt är att underlivet aldrig ska lukta illa.

Ett friskt underliv luktar inte illa

Det kan finnas flera orsaker till dålig lukt från vaginan. En kvarglömd tampong orsakar obehagligt doft mycket snabbt. Om du märker av att det luktar konstigt kan det därför vara bra att kontrollera så att tampongen inte sitter kvar. En lukt som påminner om rutten fisk, är ett typiskt symtom vid bakteriell vaginos som drabbar nästan var tredje kvinna i fertil ålder. Läs mer om bakteriell vaginos.

Lär dig mer om vaginal hälsa:

Sök råd eller vård om du upplever att dina flytningar har blivit avvikande, luktar illa eller är kombinerade med andra symtom som obehag eller smärta från underlivet. 

underlivsprodukt
vernivia

Mousse action!?

Receptfri behandling mot bakteriell vaginos

Rulla till toppen