Om antibiotikaresistens – ett globalt hot.

Om antibiotikaresistens – ett globalt hot

Antibiotika är något vi i vårt moderna samhälle tar för givet ska finnas där när vi blir sjuka. Men utökad användning av antibiotika i kombination med få nya behandlingsmetoder har gjort att bakterier blivit motståndskraftiga (resistenta) mot en del antibiotika. Idag ökar antibiotikaresistensen i hela världen och utgör ett globalt hot för vår hälsa. 

 

 

Alla infektioner kräver inte antibiotikabehandling för att läkas ut. Men ibland behöver kroppen lite hjälp och därför ska du inte tveka att använda antibiotika när din läkare förskriver det.

 

Om du har fått antibiotika utskrivet av din läkare var noggrann med att du fullföljer hela behandlingen även om du känner dig bättre innan dess. Annars finns det en risk att några bakterier överlever och infektionen kommer tillbaka.  #dentystapandemin

 

 

Antibiotika tar bort både de skadliga bakterierna och de goda skyddande bakterierna, t ex laktobaciller som finns i både tarm och vagina. Därför är det inte ovanligt att drabbas av t ex magbesvär eller obalans i underlivet efter avslutad antibiotikabehandling.

 

 

Varje onödig eller felanvändning av antibiotika bidrar till att öka risken att öka motståndskraften (resistensen) hos bakterierna och därmed att svåra infektioner inte längre går att bota. Människor kan också överföra resistenta bakterier mellan varandra. Det är just därför vårt eget försvar – vårt mikrobiom (bakterieflora) är viktigt hålla intakt. Läs gärna mer om mikrobiom här:

https://vernivia.com/var-i-menstruationscykeln/

 

 

Under den 18/11-24/11 pågår “World antimicrobial awareness week” som syftar till att öka medvetenhet och undvika onödig antibiotikaanvändning i vårt samhälle. Kampanjen ”Go blue”  drivs bland annat av WHO (World Health Organisation). Antibiotika räddar liv och för att bromsa resistensutvecklingen vill vi på Vernivia bidra genom att ”Go blue” den 18/11-24/11. Följ oss under veckan på https://www.instagram.com/vernivia_vaginal_mousse/ 

 

Lämna en kommentar

Rulla till toppen