frisk vaginal hälsa

Vaginal hälsa & flytningar -
en del av livet

Vaginal hälsa. Flytningar. Olika sorters flytningar. Flytningar vid olika perioder under menstruationscykeln, som kommer smygande och sedan tilltar eller som kommer plötsligt. Flytningar kan vara vita, gula, genomskinliga, tunnflytande, vattniga, tjockflytande eller trådiga. De kan lukta syrligt, som filmjölk eller lukta fisk, vilket är ett typiskt symtom vid bakteriell vaginos.

STÄRKER

OPARFYMERAD

BEHANDLAR
FÖREBYGGER
SNABB EFFEKT

ÅTERSTÄLLER

Vad är flytningar?

Flytningar är den vätska som kommer ut ur vaginan och består framför allt av livmoderhalssekret, vätska från vaginalväggen och laktobaciller som bidrar till den sura miljön. Flytningar är helt normalt och slidans sätt att rengöra sig, helt på egen hand. Att duscha i slidan och använda tvål i underlivet kan tvärtom skada de goda bakterierna i slidan (det sk vaginala mikrobiomet) och göra att flytningarna förändras. 

Hur ser en frisk flytning ut?

Friska flytningar har en färgskala från vitaktig till genomskinlig, och kan vara viskös, lite slemmig eller tunnare. Flytningar speglar till viss del din hälsa och fertilitet och kan ge en hint om du till exempel drabbats av en infektion eller könssjukdom. Att lära känna ditt underliv och undersöka flytningar gör det lättare att upptäcka när något inte är som det ska. 

Vaginal hälsa, flytningar & menscykeln

Varför ändrar sig flytningar hela tiden? Flytningarnas konsistens, mängd och färg förändras under menscykeln efter vad slidan behöver just då. Hormonerna som styr menscykeln reglerar också vad som finns i flytningarna och därmed deras färg, konsistens m.m.

Under menstruationen är slemhinnesekretet (mukus) från livmoderhals och vaginalvägg, blandat med blod, och de efterföljande dagarna brukar det vara ganska små mängder flytningar som produceras. Direkt efter mens kan flytningarna vara uppblandade med blod och därför vara rostfärgade, bruna eller rosa till färgen. Det är bara livmoderhalsen som rensar ut det sista från mensen. Följande dagar så minskar ofta flytningarna i mängd. Konsistensen kan bli lite tjockare och färgen varierar mellan vit och gulaktig. 

Flytningar under ägglossning

Under dagarna före ägglossning får många kvinnor mer flytningar som kan upplevas som “krämiga” i konsistensen. 

Allra mest flytningar produceras runt ägglossningen. Flytningarna har då en konsistens som påminner om rå äggvita och är mycket mer elastiska och lite trådiga. Det kallas ibland för äggvitesekret. Ofta kan flytningar sträckas ut mellan tummen och pekfingret. 

Flytningar efter ägglossning

Efter ägglossning får du oftast mindre mängd flytningar. Det kan också vara så att du inte har några flytningar alls. I nästa period blir flytningarna rikligare igen och det är inte ovanligt att det kan gulna något.

Som ett tecken på att mensen är på gång kan du kanske få en liten mellanblödning precis innan. Konsistensen på flytningarna kan variera kraftigt under den här tiden. 

Lär känna din kropp

Flytningar varierar mellan olika individer. Därför är det viktigt att lära känna sin egen kropp och sin vaginala hälsa. Genom att följa hur dina flytningar förändras över menscykeln blir det enklare att upptäcka när något kanske inte riktigt är som det ska i underlivet. Läs mer om symptom och diagnoser du bör va uppmärksam på. 

Lär dig mer om vaginal hälsa:

underlivsprodukt
vernivia

Mousse action!?

Receptfri behandling mot bakteriell vaginos

Rulla till toppen